Robert Berghs travblogg

MÅNDAGEN DEN 27 JANUARI 2014

Positiv helg

Sitter på tåget och har "sparat" mig för en blogg för finns lite tid över här..
Är på väg till Frankrike, det är inge tävlande denna resa, ska träna med hästarna imorgon. Och på onsdag ska 3 st kvala på Grosbois, sen hemresa.

Det var bra framgångar för stallet i lördags på Bergsåker, därför kan det väl uppfattas, nu när jag ska skryta upp Bergsåkers tävlingsdag i lördags, som "så Klart" när det gick så bra.
Men kan lova att stallet har haft bra dagar resultat mässigt förrut men tyckt arrangemanget på Bergsåker inte alls varit bra.
Men i lördags så tänkte jag direkt när jag skulle värma 1:a hästen vid 12.20, så började speakern att hälsa alla välkommen och såg fram mot tävlingsdagen i solen. Ja, han brukar hälsa publik välkommen men denna gång menade han verkligen det!!
Sen kommer man ut och värmer så är banan perfekt, helt säkert topp 3 vinterbana jag tävlat på.
(Som vanligt gnälls det från några som inte har en aning hur banan behandlar hästar dagen efter, med en massa sand som åker ovanpå frysen mark kaka)
Man i allafullafall så var det ordning och reda på starter och uppsamlingar, helt enkelt vart det en mycket trevlig tävlingsdag i solen.

Sen ännu en positiv sak för Svensk Travsport var när Maharajah vann Prix d'Amerique igår. Fantastiskt prestation av häst och kusk.
Örjan bestämde verkligen hur detta lopp skulle köras och Maharajah köpte den idén.

Det var väl allt för denna gång, det är lugnt med tävlade i början på veckan men ni som kan, bör prova ett spel på Brasil Boko på onsdag i Bordeaux.

Vi hörs!

/ Robert Bergh

TORSDAGEN DEN 23 JANUARI 2014

Bra genrep

Tänkte gå igenom V75 hästarna inför lördagens tävlingar på Bergsåker, men först några reflektioner från veckan.

Var i Gävle i måndags och där kördes det breddlopp och vad som slog mig var att det kommer HÄNDA saker i dessa race i år.
Normalt så är det alltid några erfarna med i varje lopp som kan hjälpa till i volten, faktiskt vill jag påstå att det finns en gentlemanna roll att man hjälper en oerfaren från spår 1 och 8 i voltstart men nu är alla lika gröna så det finns ingen hjälp, så det kan bli lite omstarter om man säger så..

En annan sak som jag tänkte på är att det måste vara stor chans att olyckstillbuden kommer att öka i breddloppen.
Det är samma sak här att ofta är den rutinerade kusken som är inblandad tar bort benen eller reder ut en incident när hjulen fastnat så ekipagen fastnat. Därför tror jag att tillbuden kommer att blir fel.
Snacket har alltid varit att proffsen har fördelar hos måldomaren, kanske sa lika när man var lärling...men så är det verkligen inte åtminstone i MITT fall!
Tror snarare att det ligger några hjälteinsatser varje tävlingsdag. Små men ack så viktiga i mellan åt som måldomare inte ens märker hur situationen hade kunnat bli.

Det kommer bli mycket breddlopp i framtiden, framför allt fler breddlopp på helgerna och tänkte direkt att det kommer bli roliga race på lördagkvällarna!
Bra producent och kanonmusik så kan det börja slå ut en Real Madrid eller Barcelona match, faktiskt.

Bra V75 tävlingar på dagen och sedan i en skönare avkopplande tillställning på kvällen!

Kan bli bra detta

En annan sak som förvånar mig imellan åt är när det klagas på t.ex att man måste ha hästpasset med eller att hästhälsan kommit, och man gnäller och skäller på ST för vi har en sådan bra hästhållning så det behövs inte.

FINE då är det inga problem men det verkar vara väldigt svårt att förstå att 90% av dessa regler kommer från Jordbruksverket, och som jag som är upp i fransk travsport och dotter Isabellas ridsport, så är detta ingen BIG DEAL.

Håll ordning på passet och hästen i samma fina ordning, som han alltid varit, så är det inga problem heller framöver.
Reglerna blir till för hästens bästa och höjs nivån lite till och kanske om det finns några pållar som inte har det så bra, så kommer det att hjälpa dom, så håll upp axlarna och tänk att det är bara hälsosamt för hästsporten.

Nu ska vi se om man kan ge några hälsosamma tips också!!

Avd 1) Geisha Sund var dålig sist men gillar mer äkta vinterbanor och klarar distansen bra.
Känns som ett lurigt lopp för favoriterna kanke är bättre på kortare distanser?

Avd 2) Trailing Edge har kanske varit några % sämre i jobben efter sista starten men fullt nöjd ändå idag torsdag, kommer därför köra som det vore sämre chans än man normalt tycker med denna häst.
Favoriten Navaronne är jag impad av och tror han vinner MEN en brasklapp finns det och det är att han tävlade på Bergsåkers bedrövliga V64 bana och mina som var med då har blivit slitna efter dessa tävlingar, så Navaronne verkar hård men han kan också känt av den tävlingsdagen!

Avd 3) Amaru Boko vann väldigt lätt i årsdebuten och det kändes wow att köra honom!
Allt har sett bra ut efter så jag har väldigt stor tro på honom inför detta lopp.

Avd 4) Kan tyvärr inte tillföra något till detta lopp, enda som var synd att mina hästar bara blev reserver till loppet..

Avd 5) Ulvsås Svarten har gjort 2 lopp nu efter vila och han har tagit loppen väldigt bra så har kunnat träna på honom imellan också, så han borde gått framåt bra nu, så det känns som det kan gå vägen. Okej, har lätt att tro på mina egna men det finns en känsla på bra prestation.
Väldigt lurigt lopp annars,, intressant när det är 1640m lopp.

Avd 6) Har tre med här, Amiral ser toppbra ut så han kommer att göra ett bra lopp. Krypton var förbättrad sist och även lagt till en "ögonöppnare" i träningen så krafsar inte kusken på hanen så kanske det kan gå!!
Collect tror jag inte köper brodden men hon tar loppen väldigt bra nu så hon tränas för fullt imellan loppen så formen är helt på topp.
Svårt lopp där det ser ut som att den som kommer "rätt på" loppet vinner.

Avd 7) Har 2 st med här; både Mandarino och By Air är klar för V75 finalerna nästa helg. Det är klart man lärt sig att det är bättre att köra så länge järnet är varmt..men blir det fel i loppet så kommer det ett bättre...
Mandarino är helt på topp men By Air var bättre i ordning för en månad sedan.
Tror Chapeau vinner detta, hade han i rygg sist och han flåsade form i nacken..

Nej, nu vill jag bara önska lycka till och trevlig helg.

P.S Visst är det coolt att vi börjat året med att "bara" vinna på VINCENNES och MONTÉ
Vi har breddat repertoaren lite för i år...


/ Robert Bergh