Robert Berghs travblogg

TORSDAGEN DEN 28 FEBRUARI 2013

Det kommer snö så ingen fara för V75

Vi har verkligen fått känna på sol och värme i veckan så det är skönt men touch av vårkänslor.
Men det ska bli snö på lördag och det känns bra och lugnande för då har vi alltid säker och bra vinterbana.
Som många märkt, att när vi får bra väder då har vi bedrövlig bana, för då dras det på massa matrial eller söndersaltat bankropp, banpersonalen har inte psyke för sol, men när dom får "grotta" ner sig i snö lastbilar traktorer DÅ har vi lättsam tävlingsbana.

Vi kommer lämna filialen i Frankrike 15 mars och det är helt enkelt att det finns bara 6 st hästar kvar där och Thunderbird ska gå på auktion i Deuville 5/3 men så blir det vissa år,att periodvis så har man inte hästar som passar in där, men förhoppningsvis så kommer hästarna fungera så bra här i sommar, så det kommer åka ner ett spännade gäng till hösten igen.

Trevligt blir det på lördagkväll efter tävlingarna för då är det pokerkväll igen...
Nej då ska för första gången konsortiumgänget träffas som är på 10 andelar, det finns 2 st andelar kvar för övrigt om någon är intressarad.
Det är Ralf Vadsmo som sköter kosortiumet och det innebär också att det kommer tippas V75 varje helg med hela gänget.
LRF/ Mats Norberg kommer gå igenom en del ekonomi frågor och pappersinfo sen båda 2- åringarna som är inköpt till konsortiumet kommer visas upp,och även hästägardressen.
Det ska även köpas in en starthäst men inte funnit den "rätta" än.

Det ser bra ut med chanser på lördagens tävlingar på Bergsåker om det nu snöar förstås....

Här kommer Chansvärdering:

***** Amiral dÌnverne, Loads of Doash och Nahar.

**** Hankypanky Giana och Mana Grabben.

*** Västerbo Collect och Tiltmenot

** Ted Blågul

Ta hand om er!
/ Robert Bergh

FREDAGEN DEN 22 FEBRUARI 2013

Fredagsbloggen

Kom igång med något som skulle bli återkommande med fredagsbloggar, men det har blivit fler och tätare, med alla möjliga dagar, men idag tar vi en!

Tänkte berätta att det är inte många vintrar som det har varit så skön och spännande känsla med vinterträningen som i år.
Härlig mix med riktiga spännande topphästar kryddat med årgångshästar och underdougs som tränas nu för årsdebuter i april.
Spänstiga och utvilade kroppar som börjat släppa "1kg hår" varje gång dom tränas, och personalen småkvastar också och dom börjar bli väldigt tävlingssugna också.
Igår var vi till Gävle och det var längesedan vi tog storbussen på trav och det kändes som alla ville åka på trav.
Vi har gjort om strukturen så nu behöver man bara jobba var 6e helg i stallet, det blir en x-tra kostnad på ca 250.000 kr/år , tänkte först höja träningsavgiften, men istället gjorde vi omstrukturering och några färre fester...och resten tar vi igen förhoppningsvis på tävlingsbanan.

Min övertygelse är att är personlen på topp så blir hästarna på topp, sen kan det vara olika saker som uppskattas, för att personal ska bli ett team, som bygger framgången.

Vi har inte några tävlingar ikväll. för vi har tävlingar på söndag, så Umeå kör V65 på isbana ikväll, gillar inte is, max krossad i drinken..men visst är det konstigt, när man läser att 80% av isen har börjat smälta bort norrut, men ändå lyckas dom fortfarande behålla isen kvar på travbanorna norrut...Kanske forskarna ska ta kontakt och få hjälp där!

Mina bästa chanser på söndag är My Love Star och Geisha Sund. Imorgon startar Våga Västerbo på Enghien och Omelette på Vincennes söndag, bra platsspel, om någon håller på med det nu för tiden...

Det får räcka denna gång, så trevlig helg på er!

/ Robert Bergh

ONSDAGEN DEN 20 FEBRUARI 2013

Han är Skarp

Träffade en ny bekantskap idag, som kändes lugn på "båten" men ändå vill han väldigt snart börja testa hur han ska få vind i seglen igen.

Hans Skarplöth var på Bergsåker idag såg på lunchtävlingarna och träffade delar ut styrelsen, tjänstefolk och aktiva.
Han åker runt Sverige under ca 1 månad och träffar och lyssnar med aktiva inom travet och måste säga att han känns väldigt rätt som travet mår nu.

Hans kommer från Viasat, och tv som är en otrolig viktig del nu,¨så det finns många frågor där som Hans behärskar väldigt bra.
Jag menar att hitta rätt på vad travet mår bäst av, Bingolotto, badmössor, Nybrink, betalkanal, bra tv-tid hemma i sofforna. Att finna rätt väg där då börjar seglen stå igen och där känns Hans Skarp..eller fullständigt rätt.

En intressant info idag är att när V75 sänds så tittar ca 200.000/omgång, Elitloppet mer, och det är på Tv4 som har 97% av tittarna i Sverige.
Viasat har ca 10% av folk som tittar på tv, men när Champion Leuge var förra veckan, okej Zlatan med på planen, så var det också 200.000 som följde den matchen!
Det finns potential att få människor att börja se och gilla travsport och det är en svår väg men känns som det finns en spännande tanke här att följa.

Det som jag bloggade tidigare om att de bästa finns på Viasat där skapas puls, trivsel spänning, allt!

Vi/tränarna påtalade att info och kommunikation är viktigast nu, för förståelse och få alla att tro ock känna att det här känns rätt för framtiden.
En annan idé är att bjuda in yngre åldrar, dagisar och lagstadiet på t.ex lunchtävlingar med glass och fika, känna av hästkulturen samtidigt som skridskoskolan och fotbollskolorna börjar.

Det är otroligt hur mentalt viktigt det är, när man kommer in i något positivt, så drar man med sig andra fast man inte vet om det, och sen faller så mycke på plats, bara för man tror på något.

Det är coolt att hur mycke människan kan uppnå på sin egen vilja och tro.

Ta hand om er!
/ Robert Bergh

TORSDAGEN DEN 14 FEBRUARI 2013

Vad är fusket??

Igår var det Champion Lieuge och skulle se båda matcherna hemma, för det ser ut som i en sportsbar hemma i ett av rummen, tv apparater högt och lågt men började följa travet på en kanal och det så fick det bli och bara Real Madrid - Manchester U matchen på samtidigt.
Helt plötsligt går Nybrink igång för Goop släpper till Tony Wallin och återta ledningen igen och börjar skrika fusk och avstängningar!!

Jag hajar ingenting, ingenting??

Det är ren taktik från flertal varianter, jag var säkert bland det första som började med det och tycker det tillför mycke mer som kusk att utnyttja det.

Ex 1) Om jag har en bra häst i rygg så är det alldeles ypperligt att släppa ledningen och återta ledningen och få den bra hästen i 3e invändigt och inpackad och varför måste man vara hlälpa den och tycka synd om det ekipaget??

Ex 2) Om jag kommer med fart och ledaren slipper speeda eller tokförsvara ledningen utan lugnt få överta ledningen igen så är väl det mycke bättre??
I Frankrike kan man bli drabbad för 3-4 växelledningar om man börjar göra en för då kommer dom på led.och då blir det jobbigt att behålla ledningen..

Det ger bara mer positionbyte, och t.ex den som får 3e inv i Frankrike tar ofta sig chansen, att köra sig till ledningen igen, så det blir bara med aktiviteter i loppen så förstår inte hur man kan se detta som problem och fusk!
Alla kör sin häst sen är det bara att skylla på andra när det blivit fel eller analysera vad man kunnat gjort bättre men det väljer man efter framgång man har...
Att det diskuteras i loppen är väl något som jag kan hålla med om att det kan tas bort.

Travsporten får verkligen många hårda snytingar och dessa dagar kommer den få ta mer av den varan, i kvällstidningar och olika forum antar jag, via Nybrink med svans.
Näthat har tagits upp sista veckorna och vad personer får utstå men kan det finnas någon sport eller företag som blir hela tiden så hårt utdömd som Svensk Travsport får utstå??

Det har vuxit fram en mycke otrevlig attityd mot Svensk Travsport är min känsla.
Det finns många duktiga mediala människor som gör toppjobb för travet men det känns som dom bara sköljs undan när det det börjar svingas hat mot sporten.

Ta hand om er.
/ Robert Bergh

TISDAGEN DEN 5 FEBRUARI 2013

Mer sportsligt behövs

Spelet hackar och alla är nog lite bekymrad över det, samtitigt känns det inte som om de flesta inte känner något behov att sätta upp någon på bål, utan mer en VI känsla och man funderar hellre på vad som måste bli bättre.

Har själv funderat på det en hel del den sista tiden och min känsla är faktiskt att vi måste göra travsporten ännu sportigare.
Lyfta fram profiler tydligare, synd att man inte kan siffror om vad det kostar att äga en egen kanal, som i Frankrike. På den går det dygnet runt trav och reportage från hela världen.
Stora som små tränare/kuskar profileras mer på djupet, studio med rutinerat, kunnigt folk som diskuterar och har sin åsikt om vad varje häst gjort och inte gjort men det blir väldigt sportigt.

Hemma så ska det babblas om vad alla tränare och kuskar tror och inte tror, vad hästen har ätit och inte ätit och amrikanarvagnarnas värde.
Det blir ingen sportkultur, utan aktiva ska bara vara glad att spelaren finns så vi "överlever"

Skulle det inte vara läckert om vi hade experter som hockey och fotbol har, där dom kan sin sport och kan lyfta fram allt som finns i taktik och komma myckemycke närmare tränare och kuskar i sina intervjuer.

Jag njuter när Glenn Strömberg eller Jens Fjällström står galen på gräsmattan inför fotbollsmatch och ger ut info om matchen eller med Boork och Wikegård i en studio.
Handbollen tar fram sin sport föredömligt med små medel med sina ex stjärnor och dom skapar nya stjärnor på sin tv tid.

Det finns inte så många lediga kunniga med åsikt i travsporten, som jag ser det, men tänk att kunna göra långsiktiga kontrakt med dom få lämpade som finns, och kanske skulle man få dessa att sluta med sin kusk och tränarkarriär? Jag har svårt att se att det blir öppet och entuiastiskt om man har två jobb.
Nej, ska det fungera så måste det vara som i andra sporter med det.

Släppa över mer av speltänk till sporttänk.

Jag tror att om travsporten verkligen blir sport så växer intresset och sen är vi på väg in i vardagsrummet igen.

Fick nästan samma känsla då Jessica A och Stig H, när dom stod vid Vincennes travbana på Prix d'Ameriquedagen som när Strömberg varvar igång en Championleuge match.

Övertygad att sådant väcker och berör folk om travsporten.

Släpp iväg tv tid bara för spel och siffror och låt TRAVSPORTEN söka reda på nya spelare i framtiden.

Det är min tro och avslutning för denna gång.

/ Robert Bergh