Robert Berghs travblogg

TISDAGEN DEN 31 DECEMBER 2013

Bonne Anneè

Ibland är det det kusligt hur det kan stämma så bra!!
Igår bloggade jag och tog då upp att vi haft ett toppen år och nämde att jag skulle baka en årliga nyårs tiramison, och vi hade en start kvar i år och det var Simoun idag på Vincennes,nämde också att stallet gått så bra så hade man fått frågan om varför vi inte vann på Vincennes?..

Och när man kommit igång i köket så är det dags för loppet i Paris och Simoun vinner från dödens i monte´ på VINCENNES och tiramison blir grym så den trippeln trodde nog inte många skulle fungera igår som läste bloggen, eller?

Faktum är att vi kommer starta i fem monte´ i rad innan det blir något sulkylopp i Frankrike, så Amiral Forrest ska bli intressant på Vincennes 2/1 och sen startar Simoun igen 4/1 på Vincennes.

Imorgon är vi alla aktiva på noll igen och det är ändå en skön känsla att få komma imål och få börja jobba men nya förväntningar och nya utmaningar.

Bonne Anneé betyder Gott Nytt År och det vill jag hälsa till er alla och ta hand om er.

Så som avslutning vill jag bara ta en skål med er SALUT!

/ Robert Bergh

MÅNDAGEN DEN 30 DECEMBER 2013

Time för blogg

Det är slut på detta år snart, en start kvar för stallet på Vincennes med Simoun imorgon.
Det har varit ett innehållsrikt år, med alla de olika typer av framgångar för stallet.
Elitlopp, E3, Breeders Crown, 30 V75 segrar, gamla som unga, valacker eller ston, skuttburkar eller snabbloppare har gjort detta framgångsrika år.

Men framför allt personalen har gjort denna otroliga roliga resa under året, som bara vecka ut och vecka in har kunnat ha en sådan bra lägsta nivå och vara hungriga, på vad sina passhästar ska prestera nästa start.
Att kunna ha en sådan bra lägsta nivå, bara som på vardagliga rutiner, tror jag är otroligt viktigt del för framgångårna i stallet.

Att stallet började jobba med Stig Wiklund för ca 10 år sedan är en väldigt stor del i framgången.
Att få fram medvetenhet i ett team och att man bryr sig, är grymt viktigt.
Kommer ihåg att han "tjatade" på att en process tar tid och håll i och håll ut, var det som gällde.
Och vet inte när det började luta rätt men kanske det började luta direkt men det var så lite i början...

Det kan då faktiskt vara jobbigt när man lärt sig mycket om mental träning, att då se individer eller ett arbetsplats som inte göra rätt, att vara så fel på det. Och att det egentligen är det ganska enkelt att göra rätt saker, för det ska börja bli mycket bättre och blomma ut.

Tror de flesta tränare inför nytt år är väldigt skeptiska inför att man ska kunna slå ett bra år, men 2014 känns väldigt bra för mig.
Men man har haft år där det gått riktigt bra fast man nästan bävat för nya året, men detta år känns helt rätt!

Det blir snabbt stora krav också har man märkt, när det har gått så här bra. Det kommer med jämna mellanrum folk och bryter ner stallet i enstaka lopp, inte ens hela tävlingsdagar och kan tycka det gått dåligt...
Eller som en journalist sa! Kan du förklara varför du inte vinner på Vincennes?...

Har varit en otrolig lugn jul och nyår från tävlandet, så istället har det varit riktigt bra julfirande i år...

Tror jag sparar mig till en blogg imorgon på nyårsafton också, då ska jag göra min årliga entré i köket och göra den bästa tiramisùn i världen..

Så vi hörs imorgon och tar en skål då!
/ Robert Bergh

ONSDAGEN DEN 11 DECEMBER 2013

Bara indicier

Det har tyckts och skrivits om att Stefan Tarzan Melander körde mot favoriten och gynnade stallets andra hästar i loppet på V86 förra veckan och alla är ute och tycker så där lagomt, utan att någon är riktigt säker och det går inte att bevisa, så tycker tycker alla som är med i en tidning ändå, att måldomare på Solvalla var för fega som inte bestraffade Tarzan även fast dom inte heller har bevis så ska dom ändå döma Tarzan som fuskare.

Det uppkommer alltid problem redan när startlistan är framme med flera hästar från sammma stall. Spekulationer börjar och det luppas efter loppen om t.ex kusken kört undan om inte stallets häst varit i rygg o.s.v.
Givetvis så är det bättre för min verksamhet om man får tävla hemma med mycket prispengar och flertal hästar i samma lopp, men tänker man på travsportens hälsa så är det tråkigt nog bättre att stänga vid två hästar / lopp förutom alla typer av finaler där man är kvalificerad till finalen.

Oavsett hur det körs med flertal ekipage från samma stall så finns det många som ser Tomtar mer än under Jultider....så det går inte för dessa att se lopp , utan att de tror att det var planerat, horribel styrning o.s.v...

Och visst är det, dom som ser mest Tomtar, som hörs mest också?...

Sen kan man börja sprida hästar på fler "tränarnamn" för att kringgå regler, men man måste väl känna själv vad som känns bra mot sig själv och travsporten också?

Intressant blir nästa år det nya divisions indelningen.

Tror det är bra på många sätt, men framför allt så känns det bra att proffsen, måste bli proffsigare och att det erbjuds nya möjlighter i form av bättre prispengar, viktigare lopp att slåss och kämpa om, att förbättra sig själv är också en viktig bit för individen och det gör sporten bättre också.

Tycker konkurrens är väldigt viktigt för all sport, man kan inte titta tillbaka på vad som varit utan ta sig an nya utmaningar och det är viktigt för utvecklandet.

Och för amatörer, och dom som tävlar på liten nivå får också chansen att vara amatörer nästa år och vips skulle dom få en bra häst, så står dörren direkt öppen, för de stora loppen och pengarna.
Det är väldigt unikt i denna sport, att det behöver inte gå flera år från div 5 till stora scenen.

Tycker också att det nya division systemet väcker liv i proffsen för det klagas ofta i omklädningsrummen på dit och datt ock det känns imellanåt som man tappat bort, att man är en idrottsman som måste prestera och göra stora uppoffringar för att lyckas.

Ofta hör man att det är systemets fel(ATG/ST), att det alltid varit på ett visst sätt, och gärna förändringar, MEN bara det inte drabbar mig och verksamheten.
Sånt tar inte individen eller sporten framåt.

Nej nu ser vi fram på förändringen 2014 för bredden och toppen.

Och By Air känns som han är "hot" på lördagens V75a.

Vi hörs!
/ Robert Bergh