Robert Berghs travblogg

TORSDAGEN DEN 17 OKTOBER 2013

Mot Paris

Tävlingar ikväll Bergsåker och har en del fina chanser och bästa är Bro Viking och Bradley, vidare har vi två bra chanser på V75 i helgen, där både Nordsjö Doglas och Laurier Dag ser lysande ut i träningen.

Själv åker jag till Frankrike imorgon och kör Ed You på Vincennes och tillbringar 4 dagar i Frankrike på träna hästarna och "lära" mig Ulf Nordins träningsbanor så vi kan träna så likt det går hemma eller kanske exakt lika.

Vi kommer åka ner med 8 st till Frankrike nästa vecka också, och det är bara starthästar, så det blir även en spännande vinter och förhoppningsvis likt sommaren har varit i Sverige för stallet.

Nej nu måste man skyna ner till Bergsåker, för två 2-åringar till ska kvala i afton.

Förresten måste jag nog göra en korregering på förra bloggen där jag skrev att Raffe och Malmroth får sina andelar ur konsortiumen, dom betalar också sin del, men det görs i arbete och dom är nog inte dom dyraste konsulterna heller, om man betänker hur mycket arbete det krävs av dom, närmaste seklet...

Tjao!

/ Robert Bergh

SÖNDAGEN DEN 13 OKTOBER 2013

Mycke på g

Söndag och träningslistorna är klara och upphängda i stallet. Det är otroligt att man den 1 januari 2014, så har man varit tränare i 20 år!!
Och har haft träningslistor sen jag började så det har gjorts snart 1000 träningsscheman för verksamheten och man har varit på alla möjliga olika ställen på jorden när dom måste fixas på söndagarna.
Men måste säga att det har nog aldrig varit en sån spänning och förväntningar inför varje vecka som det här året.
Och tittar man också på att 1 och 2-årings kullarna så finns det förhoppningar för kommande år. Det är dubbelt så många i kullarna i år (17-18st)än vad vi brukar få in och väldigt fina stammar också, så det gäller vara lugn i båten nu, så kommer det nog dyka upp riktiga vovvar ur kullarna.

Spännande är det också med nystarten nere i Frankrike. Vi flyttade hem allt i februari i år efter haft en filial stationerat där i ca 4 år, då det inte fanns rätt hästar för att fortsätta där då, men nu är det 15 -18 hästar som passar in i loppen igen.
Så vi kommer hyra in oss på Ulf Nordins gård där vi får ett eget stall för 20 hästar och 9-10 hagar. Det blir perfekt, så vi kan träna som hemma.
8 hästar åkte ner igår bland annat Kadett C.D. och Ed You och Le Mat.
Och inom 14 dagar går nästa last ner med 5-7 hästar, men det finns plats för fler om ni funderar på Frankrike. Lite reklam :)...

Ett annat stall som börjar ta form är det nybildade konsortiet Ecuire Amazing. 4 av 10 andelar är sålda nu och det är samma upplägg som med Ecuire Fantastic, den enda skillnaden att det är Ralf Vadsmo som sköter det och Amazing kommer Anders Malmrot sköta.
I konsortiet ingår det 3 hästar varav en ska vara riktigt bra starthäst som ska duga på V75 och även kunna tävla i Frankrike (Stay the Night i Ecurie Fantastic) sen två yngre förmågor för framtiden.
Sen tippar Raffe V75 för hela gänget varje lördag där man lägger 500kr /andel och likadant kommer Malmrot också att göra framöver.
Varje andel kostar 150.000 kr och Anders och Ralf's andel får dom för att ta hand om konsortiet; sköta löpande information, träffar, resor, program, fribiljetter m.m. LRF/ Mats Norberg sköter kommandit bolagets ekonomi och hjälpa till med frågor vid eventuellt köp.
Så i bolaget blir det 1.350.000 kr som det ska täcka träningsavgifter efter hästarna är inköpta också, men man lägger 1500kr/andel i månaden ändå för det tyckte alla i Fantastic var bättre istället för kanske måste lägga större pott om det går dåligt.
Men tanken är att starthästen ska betala tillbaka i konsortiet och kanske blir det nya hästar i bolaget eller att man säljer av någon.
Det är viktigt när det är konsortium att man inte får dåliga hästar som bara äter på bolaget.
Hör gärna av er om det kittlar lite, så får ni en folder för Ecuire Amazing.

therese.sjodin@robertbergh.se

Nej, nu säger man som Moffa sa! "Bara klockan kunde bli nio så man får gå och lägga sig.."

Trevlig vecka och så hörs vi snart!
/ Robert Bergh

TORSDAGEN DEN 3 OKTOBER 2013

Skor på?

Har funderat mycket på diskussionerna om barfota eller inte på travhästar.
Har väl hamnat i den känslan att våra 2 och 3 åringar ska bara tävla med skor faktiskt, och det är för att med de nya vagnar och jänkarvagnar så har hästarna börjat kommit ner i helt nya tider, så det slås nya rekord hela tiden + barfota på det, så blir det för "bra" helt enkelt.

Nu tävlar vi i Sverige som jänkarna gör, men skillnaden är att vi ska fortsätta utveckla våra till profilhästar och till stjärnor som 5-6 åringar och det tror jag blir svårt med denna utveckling och framför allt "medium" hästarna blir allt för bra, som banor och utrustningär är nu.

Bästa vore om hela Europa då gav barfota förbud på 2 och 3 åringar och 1 januari som 4-åring blir det tillåtet med barfota.
Tror även fast man känner att en 3-åring skulle bli så mycket bättre barfota så kan det vara bäst att vila den hästen 4-5 månader, och den hästen har mycket av sin karriär kvar istället.
Hästägaren tror jag också har is i magen för sin häst, för dom flesta är väldigt medveten om denna sport och sin häst.

Det är också viktigt att är det inte är någon som fuskar med barfotakörning, för då ska prispengarna tas bort direkt, inte nöja sig med några tusenlappar i böter, för det kommer vara ren fusk att möta 11 st med skor.
Bästa vore om man byggde som i Frankrike, en liten hage före banan där man visar upp hästen innan man får åka ut på banan, och tänk vips så skulle vi kunna slippa defileringen också!!

Sen tycker jag att det känns fel att skorna är på när det är stora lopp och hästarna måste få utvecklas och det ska kunna gasas med 5 stjärniga prestationer också för det ger eko för sporten och topp prestationer behöver alla sporter.

Gokväll!/ Robert Bergh

ONSDAGEN DEN 2 OKTOBER 2013

Nytt forum

Dotter Isabella har tre ridhästar och är med Kungsnäs ridklubb och ikväll var det x-tra insatt informationsmöte för en anställd har slutat och ett flertal av ridtjejerna vill fortsätta använda henne som ridlärare på ridskolan, men styrelsen har sagt nej för hon eller någon annan kan inte bedriva konkurrerande verksamheter, så Isabella ville att jag skulle komma och lyssna och tycka till om det!!
Så där står man och en onsdag kväll och lyssnar på när en styrelse ska försöka förklara, att man måste tänka ekonomiskt och långsiktigt och vad svårt det var att få 90% av gruppen unga tjejer och föräldrar förstå att har man t.ex en grupp och har det återkommande med betalning, så är det verksamhet och en rörelse och då måste man ha bolag och F-skatt sedel och då började jämnföra om mamma hjälper till då o.s.v

Jag tog till orda för tyckte det var intressant när jag var enda utanför gruppen.
Tycker styrelsen gör helt rätt som ser till versamhetens bästa och långsiktighet med dessa regler för börjar man låta lärare få göra egna vinster på skattebetalare = ridskolans bekostnad, det innebär att ridskolan tar kostnaderna för hästarna, nya ungdomar och ridtävlingar sen tar ridlärare in pengarna för 50-100 ryttare / vecka.
Det blir ingen bra ekonomi i slutändan att redovisa..
Utan varför inte anställa dessa ridlärare 2-3 timmar i veckan och dom får bestämma pris och sen lägger ridskolan på 40-50% för nyttjande av redskap och lokaler?

ALLA NÖJDA DÅ!!

Nej, tror inte det heller faktiskt ,för då kommer det helt plötsligt eleverna inte tycka att hon är lika spännande efter 3-4 månader och ridläraren var inte så intresserad att lära ut utan mer att tjäna pengar så skulle tro att om 6 månader så finns det ingen grupp alls!!

Därför är det viktigt i styrelser att aldrig ställa en människa eller grupp framför organisationen för det kommer bara nya problem då och verksamheten blir bara starkare av en tydlig styrelse, tror jag.

Nej, nu ska det bli skönt att titta på travhästar igen från Kentucky, kanske det blir ett köp inatt...

Må Bäst!
/ Robert Bergh