Robert Berghs travblogg

ONSDAGEN DEN 12 SEPTEMBER 2012

En regel för Sverige

I går beslutade Franska förbundet att man inte får tävla utan skor på 2 och 3 åringar. Tycker det är en mycke bra regel, även för 2 åringar i detta land. Men vi har en tidigare ras i Sverige så det känns fel för 3-åringar med den Svenska modellen som är uppbyggd, med alla storlopp att förbjuda barfota körning för den årgången.

Tror det är viktigt och bra att det sätts regler, så hästarna inte hamnar på "rullbandet" i det allt mer statistiska tävlandet, som media jagar fram på veckoform i stallar och hästar.
Tror det blir stressande att känna att man måste leverera hela tiden så man trycker på allt hårdare och påskyndar hästens utveckling av den anledningen också.

Ett otyg(vilket ord..) som vi har på Bergsåker är att man inte kan hålla tiderna i provloppen, det är säkert samma problem på andra banor också. Det är dom som aldrig vinner riktiga lopp som gasar hårdast i dessa, så är det här i allafall.
Dom skyller på psyket på hästen men verkligheten är att dom försöker bygga upp sitt eget psyke i provloppen givetvis!!
Ska man bygga psyket på hästen så ska man sitta fast!
Vi är sällan med i provloppen med hästarna men varje år den här tiden så brukar 2-åringarna komma ner och få springa med provloppet i 25 tempo.
Mina kan 1.22-23 då, men ska man följa med sista 1000m så måste man ofta ner 1.19-20 tempo eller så ta upp helt men det blir inte heller bra budskap till hästen...
Jag tycker att man inför även här en regel där man betalar typ 300kr till banans ponnyklubb när man kör för fort i dessa lopp.
Min idé, som jag delgav Bergsåker idag, är att dom 3 första i mål som kör 2 sekunder fortare än 25, betalar 300kr till ponnyklubben och att man skriver på ett papper när man hämtar vojlocken där man blir införstådd med regeln.

Annars hade dom INTE EN ANING om den regeln.

Ännu ett bra steg att hjälpa 2-åringarna.

Var på Visby i somras och dom har enda och bästa barfota upplägget i Sverige.
Där får man skriva på och underteckna vilken balans man ska köra med och ändrar man så får man skriva på ett nytt papper.
Strul var obefintligt, det är otroligt vad dåligt detta sköt på travbanorna annars. Tittar man på 5 sista starterna på stallets hästar så finns det nog ingen det stämmer på!!

Det var längesen man släppte några vinnare men på fredag vinner Tiltmenot och Le Mat, borde ta med Vikings New Lane också, men kusken har bara kört 3 lopp så han slipper den pressen..
Kan ni spela i Frankrike också, så har ni Våga Västerbo på måndag i Le Croisé-Laroche.

Bon Apetit!

P:S Tror Bergsåkers ponnyklubb kan köpa en j-kla bra ponny slutet på året om dom anammar mitt förslag....


/ Robert Bergh