Robert Berghs travblogg

TISDAGEN DEN 20 MARS 2012

Är dom som kan räkna tyst?

Det har varit en väldigt otrevlig debatt om att de största tränarna saltar räkningarna till hästägarna.
Jag är bland de största hästägarna i landet och jag kan inte förstå på något sätt i världen att om man känner sig lurad och förlorat pengar så är man väl inte kvar och framför att så säger man väl till om man tycker man är lurad!
Man hör väl inte av sig till någon journalist för man får väl inga pengar tillbaka hos dom??
Jag har varit inom byggsektorn och transportsidan väldigt mycke i dessa år, för stora och små affärer och har jag känt att något varit fel på fakturorna så har jag kontaktat företaget. Jag har aldrig trott att det kan bli bättre och få tillbaka pengarna om jag ringer mamma eller en journalist!!

Som hästägare/tränare har jag verkligen tittat på kostnaderna och kan bara säga att vill man verkligen vara med i matchen då kostar det.


Om det nu är så att man känner sig lurad, så är det väl bara att flytta hästen till någon annan tränare, hellst en liten då, för då ska det ska också vara säkrare fakturor....för man behöver väl inte sluta som hästägare för det? Och i verkliga livet så är väl det större hinder och problem än en faktura från en tränare att ta tag i??

Jag ska förklara hur det ser ut att vara hästägare i mitt stall.

*)När du lämnar in hästen så får du ett kontrakt och en flaska vin :) där all information om vad som kostar och tillkommer och att det är 7 dagars uppsägning. Man skriver på ett av kontraken och skickar tillbaka.

*) Varje månad kommer det en stalltidning där står all information om varje häst status och allmän information om stallet.
Det står även vem som sköter hästen.
Det finns även information och telefon nummer till kontor, transport, gårdskarl och massörer.
Varje månad har stallet sin egen månadens häst och får 4 graverade vinglas med namn på.

*) Massörer och hovslagar kostnadet tillkommer hos oss. Att ta ut en träningsavgift för att täcka det blir alldeles orättvist och för onödigt hög så därför är det bättre att bara fakturera den faktiska kostnaderna för detta.
Här måste massörerna alltid få en underskrift av den som sköter hästen och väldigt bra att dom jobbar ihop sig om hästen.
Journalerna skickas sen varje månad till hästägaren.

*) Vi har egna transporter och det är av två viktiga anledningar.
Det första är för hästarna ska få åka från A till B och inga massa lastningar och blanda ihop med andra stallars hästar. Har pepparpeppar varit vädigt förskonat ifrån infektioner och mycke beronde på detta tror jag.
För det andra mot personalen att kunna åka bra och rymligt på resorna som är många och långa.
Vi har fasta kostnader till varje bana och vissa dagar åker det bara 1-2 och då blir det givitvis en förlust resa och ibland 6-9 st och vinst resa men har man investerat 3.5 miljoner i bara transporterna så måste det bli + på året om det ska kunna investera i nya fordon och det här är väl inge svår matte det heller??
Jag tror med chauffören, avskrivningar, drivmedel så ligger fordonen på 150kr/mil och det inrikes och klart högre utrikes med vägtullar färjor o.s.v

*) När hästen sedan lämnar stallet så skickar vi ut ett papper med frågor, där vi vill få information hur det var att ha häst i träning hos oss och givitvis en vinflaska till då :)
Ibland är det inte så trevligt att skicka iväg när dom flyttat bra hästar men de flesta brukar få detta papper och svara på och det har varit väldigt positivt överlag, svaren vi fått tillbaka oavsett.
Och ALDRIG har vi fått klagomål på tvivelaktiga fakturor.
Vi har hästägare som ringer och frågar om fakturan ibland och det är väl normalt beteende i livet? Eller ibland undrat varför han inte fått någon faktura än?

Sen tror vi på mycke information så som våran hemsida med kommande starter och snabbjobb m.m.och Jimmy som tar mycke samtal med hästägare också tillsammans med mig och skötaren.
Men här finns det mer att fundera på inom teknologin framöver men det har ju inget med detta ämne att göra.
Får blogga om det framöver.

Kan väl säga att det är inte är många aktieägare som skulle investera i de största travstallen om man ser till vinstmarginalen, som snittar 0-5 %.....

Tjao!

/ Robert Bergh

ONSDAGEN DEN 14 MARS 2012

Valfritt eller?

Micke Nybrink har varit igång några veckor om att de största tränarna i landet tar för mycket betalt!!
Jag förstår verkligen inte problemet med var en tränare tar i avgift??

Desto mer jag börjar funderar på det så blir det bara mer ?? på vad han vill?

1) Om inte de största tränarna vågade ta betalt så verksamheten hade en chans att klara en månad hur mycke skulle då en mindre tränare våga ta betalt?? För en tränare som det går dåligt för, vågar aldrig lägga sig som dom bästa. Då skulle inte ens frugans lön kunna hjälpa den verksamheten tror jag.

2) Om man är bland dom bästa i en av de största sporterna i landet, och det omsätts MILJARDER så ska det då vara fult och fel att få tjäna pengar när man har lyckats??
Inom andra stora idrotter så håller man på 10-15 år och då har man ett byggt upp ett tryggt ekonomiskt framtid, vi håller på i 40 år och ska ändå leva på någon bra pensionsfond när man inte kan lyfta skitkärran längre!!

3) Sen är det väl upp till kunden att ifrågasätta, och ta info om kostnader och värdera det, om nu priset är det viktigaste när man vill lämna häst i träning.

4) Att göra ner på tränare som behandlar hästarna imellan starterna känns väldigt obehagligt, för här pratar vi en viktig del i Svensk Travsport.
Djurskyddet och att värna om hästen för sportens framtid.

Nu är det så långa karantärbestämelser för ledbehandlingar(minst 14 dagar)i Sverige så det kan inte bli någon "industri" av det, för är det något som gör en till, en bra tränare, så är det att man kan starta en häst oftare, men ändå på en bättre/högre nivå än vad hästen gjort tidigare, och det arbetet, gör man inte på vetrinärkliniken utan det det gör man på träningsbanorna.
Här får ofta en tränare som inte får fram bra resultat, ett problem, för kunden/hästägaren stoppar tränaren att gå till vetrinären, fast han vet att han borde det, sen rullarekorrhjulet och man vet att man gör fel mot hästen.

5) Vi tar 500 kr/dag i Frankrike, okej då ingår mina flygresor i det men helt klart är att inte känns det lika jobbigt för en hästägare när det snittar 100.000kr i första pris.
Jag lägger mycke kraft på verksamheten i Frankrike och skulle jag börja betala för att driva den så stängde jag igen den direkt.
Man sitter ändå på hotel och flygplatser och funderar , när alla andra sover eller umgås med familj och vänner...

6) Nej, som jag tänkte när jag började med detta. Jag ska ge mig chansen att lyckas inom travet, men då måste jag jobba med det bästa fodret, bästa matrial och ge det några år, och ta betalt så jag kan ge mig chansen några år.
Är jag för dålig eller inte får några kunder för jag är för dyr, så börjar jag i en bar i Åre men betala för att jobba gör jag inte...

7) Och till sist oavsett hur mycke Micke Nybrink tjänar så kan det inte vara värt det ändå!!
Okej han kanske inte behöver vänner men skapa sån ilska kan man väl inte må bra av???

Nej nu ska vi ut och samla grankvistar till hästarna, det gillar dom, och kanske man kan dra ner några kilo på höet också...

Må Väl

Man hamnade i Årebaren ändå, men på utsidan...
/ Robert Bergh